Maskrosbarn del 1

"Maskrosbarn är barn som har det svårt hemma men som klarar sig ändå, lika som en maskros kan växa upp genom asfalten."

Maskrosbarn kan trots en extremt svår uppväxt i en dysfunktionell familj växa upp och utveckla ett helt fungerande liv. 

I den dysfunktionella uppväxten kan det förekomma en misslyckad skilsmässa där ena eller båda föräldrarna utvecklar någon slags psykisk sjukdom eller föräldrar med någon form av missbruk. Inom den dysfunktionella familjen begås ofta våld i nära relationer, psykisktvåld eller även fysiskt våld men även övergrepp. Även om maskrosbarnen överlever denna hemska misär blir det även väldigt känslomässigt skadade, de tar i många fall hand om sig själva och växer upp för snabbt för att behöva ta vuxenrollen eller även ibland föräldrarrollen. Oftast sker allt detta bakom stängda dörrar avskärmat från omgivningen som oftast inte har en aning om vad som sker, vilket i sin tur leder till att barnet känner sig mycket ensamt. Detta är en stor besvikelse för barnet och bidrar till jobbiga upplevelser som barnet sedan får bära med sig livet ut. Många msakrosbarn har ofta något eller någon i sin omgivning som ger en mening i livet vört att kämpa för. Det kan vara iprincip vad som helst.

Ett maskrosbarn klarar sig trots sina svåra odds i livet. Det kan alltså vara allt ifrån att en förälder, eller båda, är alkolister och dricker alldeles för mycket. Eller att det är mycket bråk hemma och att det förekommer psykisk misshandel eller som sagt i fysiks misshandel. Vilket ingen människa ska behöva gå igenom, det är aldrig rätt att slå en annan människa oavsett om det är ett barn eller en vuxen. Våld i hemmet ska inte förekomma. Föräldrarna skriker och bråkar mycket och trycker ner barnet för allt man gör. Dagligen får man höra hur man inte duger för nått och hur hårt man än kämpar är det aldrig bra nog. Föräldrar som dricker mycket dyker upp jätte full och skämmer i många fall ut barnet och barnet får i sin tur ta föräldrarrollen för att föräldern själv inte är kapabel till att göra det. Detta i sin tur kan leda till att föräldern känner nån slag skuld eller skam över sitt beteende när den sedan är nykter, men detta leder sällan till något positivt utan istället omvandlas det till ilska gentemot barnet och föräldern börjar så istället skrika och skälla på barnet. 

Många barn som växer upp i sådana här misärs förhållanden i hemmet vet oftast ingenting annat. Man vill ju så gärna tro att sina föräldrar är ens supehjätar och att man älskar sina barn mer än nått annat, och aldrig i livet skulle dom väll aldrig skada mig som de älskar så mycket? 

Det viktigaste i ett barns liv är framför allt trygghet och kärlek, det är många föräldrar och andra vuxna överens om, men en viktig del är även regler. I en dysfunktionell familj finns inte alltid regler eller heller någon som säger till en när man gör fel och heller inte ens berömmer en när man gjort någonting bra. Detta leder i sin tur att barnet inte vet någonting annat än det man själv gör, för det är ju aldrig någon vuxen som visat en vad son är rätt och fel, så då är det lätt att fortsätta på samma spår även fast det kanske är fel eller farligt det man gör.

Man är som barn en väldigt godtrogen person och vill på så sött aldrig tönka att det ens föräldrar gör är fel fast man vet att det är det. I sådana lägen är det lätt hänt att barnet även försvarar sina föräldrar, vilket kan visa sig i att barnet målar upp en fasad för omgivningen om att allting är frid och fröjd. Visar sig vara glad och sprallig och gör allt för att omgivningen aldrig ska upptäcka vad som försiggår hemma. 

Det finns många maskrosbarn som uppfostrar sig själva och oavsett vad så tar de sig igenom allt och kan leva ett bra och normalt liv. Minnena följer ju alltid med men det är inte alltid som de hemska minnena hindrar ens vardag. Jag tror att de som klarar sig så bra igenom allt har ett mål eller någon de kämpar för, allt för att ta sig igenom allt de svåra de utsätts för. Kan vara så också att de kanske lär sig av andra familjer och lär sig hur en "normal" familj ska se ut. Sedan bär de med sig de som de lär sig av andra för arr bygga upp sin egen. 

Ett maskros barn klarar sig alltså bra i livet trots allt de har gått igenom. 

Jag är själv lite av ett maskros barn och det kommer jag berätta om.Taggar: maskrosbarn;

Maskrosbarn

Maskros barn måste uppmärksammas, det finns fler än vi tror som behöver hjälp. Har läst så mycket nu den senaste tiden och har själv mycket i bagaget som jag inte valt att prata om.

Men jag känner att det måste uppmärksammas och att jag måste dela med mig för att fler kanske kan göra som jag och tillsammans är vi starka! 

Kommer skriva lite om maskrosbarn i nästa inlägg 👍

Torsk med krämigt osttäcke!Asså snälla, vet ni hur gott detta va eller!!!
Herregud!
Mitt tips är att ha en extra vitlöksklyfta samt hacka torsken i bitar 😍


PROVA!! 30 min skit enkelt! 😝
Taggar: recept, torsk;